Cautare

„Dimensiunea umană“

„Dimensiunea umană“, expoziție de portret a elevilor de la Asociația Culturală „Arte.Ro” și de la Cercul de Pictură II din cadrul Palatului Copiilor

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, în colaborare cu Asociația Culturală „Arte.Ro” și Palatul Copiilor din Piatra-Neamț,

organizează expoziția de arte plastice „Dimensiunea umană”, având ca temă portretul, în perioada 17-31 mai 2021, în Sala Cupola. Lucrările sunt realizate de elevii profesoarei Cristina Petrariu, președinta Asociației Culturale „Arte.Ro” şi coordonatorul Cercului de Pictură II din cadrul Palatului Copiilor din Piatra-Neamţ. Expun: Emilia Afloarei, Aurora Cazan, Melania Chifu, Sergiu Chirilă, Karla Dumitrașcu, Diana Iosub, Adrian Macovei, Maia Morțe, Miruna Morțe, Laurențiu Păr, Denisa Stoleru, Maria Ungureanu și Letiția Vlaicu.

Expoziția îşi propune să prezinte publicului nemţean o serie de experimente de atelier ale acestor talentaţi tineri artişti, cu vârste cuprinse între 11-17 ani.
„Expoziția aduce în atenție portretul, atât ca studiu de atelier, cât și ca experiment plastic. Reprezentări ale unor persoane publice, portrete de familie sau autoportrete, chipuri umile sau profesionişti surprinşi în pauza de la lucru - mineri, medici, soldați sau călugări - lucrările de pe simeze au ca trăsătură definitorie pasiunea autorilor pentru om şi expresiile sale.
Diversitatea tehnicilor de lucru (desen în cărbune, creion, pastel, tehnici mixte, acuarelă, acrilic, creioane colorate), dimensiunile lucrărilor (de la A3 la 1 m x 2 m), precum și abordarea perspectivei, fac din exponatele „Dimensiunii umane”o radiografie interesantă și atemporală a omului, prin ceea ce are el mai expresiv - portretul său.
Acesta cartografiere sensibilă a stărilor, expresiilor, momentelor în care sunt surprinse personajele conferă întregului ansamblu un ritm propriu, o vivacitate și o prospețime proprie artei copiilor.
Expresivitatea lucrărilor este dată de alegerea cu grijă a personajelor reprezentate (africani, mongoli, asiatici, caucazieni), de tehnica de lucru dar și de modelul intern propriu fiecărui expozant. În cele 55 de lucrări expuse, unele tratate în stil hiperrealist, se observă originalitatea tehnică și de interpretare a autorului.
Exersând deopotrivă minuţia detaliilor unei lucrări nu mai mare decât o foaie de bloc de desen şi forţa care creează senzaţia copleșitoare provocată privitorului de un portret supradimensionat, copiii s-au străduit, preţ de câteva luni, cât a durat lucrul pentru realizarea acestei expoziţii, să se autodepăşească, atât ca nivel al studiului la desen şi pictură, cât şi ca modalităţi de interpretare. Personal, cred că au reuşit, dar confirmarea cea mai valoroasă este aşteptată întotdeauna din partea publicului”, a menționat prof. Cristina Petrariu.

Expoziția poate fi vizitată în timpul programului de lucru cu publicul al bibliotecii, cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

ALBUM FOTO